BESLENME VE UYKU
- Eda Akkaya
- 11 Eki 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Eki 2024
Beslenme yaşamın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gerekli besin öğelerini tam bir şekilde almaktır. Beslenme yaşamla ilgili bir çok şeyi etkilediği gibi uyku süresini ve kalitesini de etkiler ve etkilenir.

Beslenme uyku süresini ve kalitesini nasıl etkiler ?
Proteininin yapı taşlarından olan triptofan uyku kalitesini arttıran ve uykuya teşvik eden melatonin hormonun öncüsüdür. Yeterli triptofan alınmadığında epifiz bezi tarafından üretilen melatonin hormonu azalır dolayısıyla uyku kalitesi ve uyku süresi de azalmış olur. Uyku süresinin ve kalitesinin azalması günlük fiziksel ve bilişsel performansı ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Aynı zamanda genel sağlığı da olumsuz yönde etkiler, kaza ve yaralanmalara sebep olabilir.
Yapılan çalışmalar yüksek glisemik indeksli besinleri( muz, patates , pirinç vb.) tüketen bireylerin uyku kalitesi ve süresinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Aynı zaman da yüksek yağlı besinleri tüketen bireyler ise kısa uyku süresine sahiptirler.
Kafein de uyku kalitesini olumsuz etkileyen etmenlerden biridir. Yatmadan 30-60 dk önce içilen kahvenin uykuya dalma süresini uzattığı ve uyku kalitesini düşürdüğü bilinmektedir. Sağlıklı bir uyku için kafein tüketimi uyumadan 4-6 saat önce bitirilmiş olması gerekmektedir.
Uyku kalitesini arttıran besinler nelerdir?
Vişne
Kivi
Süt ve süt ürünleri
Yumurta
Kırmızı ve beyaz et
Ceviz
Zeytinyağı
Obezite ve Uyku
Geç uyuyan bireylerin erken uyuyan bireylere oranla obeziteye yakalanma ihtimalinin 1.5 kat fazla olduğu yapılan çalışmalar da bulunmuştur. Bu durumun sebebi uyku bozukluğu olan bireylerin 350-500 kkal\gün ek bir enerji almalarıdır. Aynı zaman da açlık tokluk metabolizmasındaki bozukluk nedeniyle iştah artışı meydana gelmektedir.
Kaynakça:
Yıldırım, Banu Demet, and Dilek Özçelik Ersü. "Uyku ve Beslenme." Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7.1
(2023): 24-32.
Başpınar, Tuğçe, and Burcu Yeşilkaya. "Beslenme ile uyku ilişkisi." Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1.2 (2021): 105-116.
Comments