İlk 1000 Gün Beslenmenin Önemi
- Eda Akkaya
- 14 Eki 2024
- 1 dakikada okunur
İlk 1000 gün beslenme gebeliğin ilk gününden başlayıp bebeğin 2 yaşını kapsar. İlk 1000 gün beslenmesi bebeğin optimal fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok önemli bir dönemdir. Bu dönemdeki anne ve bebeğin beslenmesi bebeğin ileriki yaşlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların (obezite, Tip 2 diyabet vb.) önlenmesinde etkilidir.

Son yapılan çalışmalar çocukluk çağında ve adölesan dönemde obezite sıklığınının % 10 üzerine çıktığını göstermektedir. Bu durumun bir çok nedeni olmakla birlikte nedenlerinden biri de yüksek beden kütle indeksi yani boya göre kilonun fazla olması ile gebeliğe başlamak ve gebeliğin özellikle de ilk aylarında fazla kilo almaktır.
Beyin gelişimi gebeliğin son üç ayından başlayıp 2 yaşına kadar devam eder. Sağlıklı bir beyin gelişimi için bu dönemde yeterli ve dengeli beslenilmesi şarttır. Bu dönemde özellikle yeterli protein, omega 3, folat, demir, çinko, bakır, iyot, A vitamini, B6 ve B12 vitaminlerinden zengin bir beslenme şarttır. Bu besin öğelerinden en fazla eksikliği görülenlerden biri demir mineralidir. Beslenmede demir kaynaklarına yer verilmeli ve gerekiyorsa takviye şeklinde de alınmalıdır.
Yapılan bir çalışmada yenidoğan bebeğin göbek bağından alınan örnekte ortalama 287 toksin saptanmaştır. Bu toksinlerden 180 tanesi kansere sebep olabilmekteyken, 217 tanesi beyin ve sinir sistemi için toksik etki göstermektedir. 208’ i ise doğumsal anormalliklere sebep olabilmektedir. Bu toksinlerden korunmak için; katkı maddesi içerin gıdaları tüketmekten kaçının hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı bir hayat sürebilmesi için sağlıklı beslenmeyi hayatınızın merkezine alın.
Kaynakça:
Bükülmez, Ayşegül. "Erken Yaşamda Beslenme: Neden Önemli?." Pediatric Practice and Research 8.2 (2020): 57-61.
Prof.Dr. Ahmet Aydın-Uz.Dr.Cem Kınacı, Otizme Çözüm Var!,Hayykitap, İstanbul,Aralık 2023
Comments