Sağlıklı Bireyler Glutensiz Beslenmeli mi?
- Eda Akkaya
- 9 Eki 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Eki 2024
Glutensiz Beslenme çölyak ve gluten intoleransında kullanılan hastalık semptomlarını ortadan kaldıran beslenme türüdür. Beslenmeden tahıllar da bulunan bir protein olan glutenin çıkarılması ilkesine dayanır. Gluten içeren buğday, arpa, çavdarın ve türevleri beslenmeden çıkarılır. Glutensiz Beslenme son zamanlarda sosyal medyada popüler olmuş ve kilo verme amacıyla da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu blog yazımda sağlıklı bireylerin glutensiz beslenmesinin bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkisini sizinle paylaşacağım.

Glutensiz Beslenmenin içeriği düşük karbonhidrat ve posa, yüksek yağ; düşük demir, B vitaminleri ve folik asit içermektedir. Glutensiz Beslenmenin bu içeriği ise bağırsak sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Birey Glutensiz Benlendiğinde yeterli kompleks karbonhidrat alamaz. Bu durumun iki etkisi vardır. İlk etkisi bağırsaktaki zararlı mikroorganizmaların sayısı artarken yararlı mikroorganizmaların sayısı azalmasıdır. İkinci etkisi ise barsak pH’ını düşüren, bağırsak bütünlüğünü koruyan, patojen mikroorganizmaları inhibe eden kısa zincirli yağ asitlerinin üretiminin azalmasıdır. Bu etkiler ise bağırsak sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Glutensiz Beslenme bir beslenme tedavisidir. Sağlıklı bireylerin uygulaması bağırsaktaki mikroorganizmaların dengesinin bozulmasına sebep olduğu için sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebep olabilmektedir.
Sosyal medyada popüler olan ve uzun süreli etkileri tam olarak bilinmeyen beslenme türlerinden ise etkileri kanıtlanmış beslenme türleri uygulanmalıdır.
Kaynakça:Büyük, Nurbanu, and Feride Ayyıldız. "Glutensiz Diyetin Mikrobiyotaya Etkisi." Sağlık Bilimlerinde Değer 12.3 (2022): 548-553.
Comentários